Poker strategie

 

Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden als je een goede poker strategie wilt ontwikkelen: je starthand, je positie aan de pokertafel en de poker-odds.

Het belang van de starthand;
De grootste fout die spelers meestal maken is dat ze te veel starthanden uitspelen. Een zwakke starthand legt het doorgaans af tegen een sterkere hand. Een goede pokerstrategie voor een beginner is dus: beperk je tot de handen waarbij elke kaart minstens een waarde van 9 heeft.

Betalen om de flop te kunnen zien is een valkuil die je moet vermijden, want daarmee verlies je uiteindelijk veel geld, zelfs als je alleen blinds betaalt. Welke handen je besluit uit te spelen hangt af van je positie aan de tafel.
Daarover kun je meer lezen in ons artikel pokerposities. Niettemin zijn er een paar handen die pre-flop hoe dan ook de moeite waard zijn om uit te spelen: A-A, H-H, V-V, B-B, 10-10, A-H, A-V, A-B en A-10.

Zwakke starthanden;
Bevind je je in een late positie, dan ben je vrij flexibel in de keuze van je starthand, maar zit je in de vroege positie, dan moet je goed opletten. Er zijn handen die je in die positie echt niet moet spelen, zoals 9-2, 8-2, 8-3 en 7-2 (al dan niet van dezelfde kleur). Met 7-2 kun je op de flop geen straight vormen, en kun je dat later wel, dan heeft je tegenstander zeer waarschijnlijk een betere straight. Daarom is het beter om deze hand pre-flop te folden. Lage kaarten in verschillende kleuren zijn eveneens zwak, net als een hoge kaart met een lage kaart (H, V, of B + 2 t/m 8) of een aas en een lage kaart (A + 2 t/m 8) van een andere kleur. De aanwezigheid van een aas of andere hoge kaart maakt van je hand niet opeens een goede hand. Er is altijd het risico dat een andere speler een hogere kicker heeft.

Poker-odds en outs;
Voor je pokerstrategie is het van belang dat je nadenkt over de winkansen van je hand. We noemen die winkansen ook wel “poker-odds” of “hand-odds”. De gemakkelijkste manier om die odds te berekenen is met een online poker-odds-calculator. Het enige wat je moet doen is invoeren welke kaarten je hebt, en als je geen idee hebt wat voor kaarten je tegenstander heeft, vul je daarvoor “random” (willekeurig) in. De calculator bepaalt dan jouw odds op elk gegeven punt van het spel: pre-flop, post-flop, op de turn of op de river.

Outs tellen & de regel van 4 en 2;
Wil je je hand-odds graag zelf berekenen, zonder calculator, dan kun je je outs tellen. Dat is het aantal kaarten dat je de best mogelijk hand oplevert. Bevind je je op de flop en je hebt vier kaarten van een flush (2? 8? H? 6?), dan heb je nog één kaart nodig voor je flush. Er zitten nog negen harten in het spel waarmee je de flush kunt vormen. Je rekent vervolgens de kans uit dat je voor het einde van het spel een van die harten trekt. Dat doe je door je outs met vier te vermenigvuldigen (9 x 4 = 36). De kans dat je die flush kunt vormen is 36%. Vermenigvuldig je je outs met 2, dan bereken je de kans dat je volgende kaart een hartenkaart is, in dit geval (9 x 2) 18%.

De methode van het vermenigvuldigen met vier en twee geeft je een goede schatting van je hand-odds. Vergelijk deze odds met de pot-odds (ratio van de pot tot een mogelijke call, bijv. $ 50 tot $ 10 = pot odds van 5 tot 1 pot-odds) om te bepalen wat je het beste doet: callen, folden of inzetten.

Het berekenen van de poker-odds lijkt in het begin soms ingewikkeld, maar als je het in je pokerstrategie weet te integreren, word je zonder twijfel een betere speler.

Janie Wariso

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *